Lumpectomia

Pod ovim pojmom u našoj Poliklinici podrazumjevamo vađenje dobroćudnih tvorbi iz dojke. Kako se više od dva desetljeća bavimo dijagnostikom dojke, ultrazvučni pregledi sa cito analizom te eventualnom Cor biopsijom često otkrivaju dobroćudne tvorbe koje zbog atipije stanica ili porasta u volumenu zahtjevaju kirurško odstranjenje i PHD (patohistološku) analizu. Velika većina takvih tumora koja ovise o dubini i položaju u dojci mogu se izvaditi u lokalnoj anesteziji a kod manjeg broja tumora dojke koristimo opću anesteziju.

Priprema

U preoperativnoj obradi kod tvorbi koje se vade u lokalnoj anesteziji potrebna je KKS (kompletna krvna slika), dok je za opću anesteziju potrebna kompletnija preoperativna obrada što će se objasniti na konzultacijama. U oba slučaja daje se antikoagulantna terapija prije operacije. Prije opće anestezije ne uzima se hrana i piće 8h prije zahvata, dok je za lokalnu anesteziju dovoljno 2h prije operativnog zahvata.

Tijek zahvata

Sam zahvat traje oko sat vremena, ponekad se u ranu stavlja dren koji se izvadi u roku 48h. 

Oporavak

Ako se radi o operaciji u lokalnoj anesteziji, pacijent se otpušta kući u roku sat vremena nakon zahvata. Nakon operacije u općoj anesteziji, pacijent odlazi na kućnu njegu 8h nakon zahvata ili preko noći boravi u sobi za oporavak uz stalni medicinski nadzor te odlazi kući sljedeći dan u jutarnjim satima. Kontrolni pregled se vrši ambulantno svaki treći dan a šavovi se vade od 12.-14. dana po operaciji. Tumor koji je izvađen dajemo na PHD analizu te čekamo rezultat oko 10 dana.

Više o načinu plaćanja i cijeni zahvata na stranici Poliklinike Zgrebec ili na konzultacijama sa liječnikom.