Podizanje dojke- mastopeksija

Mastopeksija je sve češći operativni zahvat u našoj Poliklinici. Zbog gubitka elastičnosti kože, dojke promijene svoj izgled i čvrstoću te se počinju spuštati. Ova kirurška metoda daje dojkama novi izgled, čvrstoću i položaj.

Opis zahvata

Na konzultacijama se određuje kojom metodom ćemo postići najbolji rezultat, a da ožiljci budu što manje vidljivi. Često se ovaj operativni zahvat kombinira s ugradnjom proteza kako bi se dobio veći volumen.

Razlozi za operativni zahvat podizanje dojke su:

  • trudnoća
  • dojenje
  • gubitak težine i elastičnosti kože

Priprema

Prije takve vrste operativnog zahvata potrebno je kao i kod bilo kojeg estetskog zahvata na dojci napraviti UZ dojke i mamografiju ili jednu od tih metoda. Kao i za svaki veći operativni zahvat mjesec dana prije potreban je prestanak pušenja. Dva tjedna prije operativnog zahvata ne smiju se konzumirati lijekovi na bazi acetilsalicilne kiseline. Dan prije operativnog zahvata treba koristiti tekući medicinski sapun, ne smiju se konzumirati hrana i tekućina na usta 8h prije operativnog zahvata. Prije operativnog zahvata dobiva se antikoagulantna terapija, što će biti objašnjeno na konzultaciji.

Tijek zahvata

Operativni zahvat se izvodi u općoj anesteziji i traje 3-4h. Tijekom operativnog zahvata odstranjuje se suvišna koža, bradavica i krug oko bradavice/aerola se podižu. Rez se nalazi uz pigmentirani sloj oko bradavice koja se remodelira i podiže na novu poziciju tijekom operativnog zahvata, a okomiti rez se spušta prema prirodnoj brazdi ispod dojke. Ukoliko je potrebno povećati dojke, stavlja se implantat ispod ili iznad mišića tijekom istog operativnog zahvata.

Oporavak

Nakon buđenja, pacijentica ostaje dan do dva u sobi za oporavak uz stalni medicinski nadzor. U slučaju da pacijentica ima drenove, isti se najčešće vade u roku od 24-48h.Po potrebi dobiva analgetike kako bi se smanjio osjećaj boli i pritisak koji se javlja prvih par dana nakon operacije. Treći postoperativni dan pacijentica se može brinuti sama o sebi, nakon 10 dana vraća se uobičajenim aktivnostima, a većim fizičkim aktivnostima se može vratiti za 6 do 8 tjedana.Tjedan dana nakon zahvata preporučuje se nositi blago kompresivnog grudnjaka kroz 1-2 mj koji pomaže u sprječavanju otekline i prilagodbi proteze tijelu.

Moguće komplikacije tijekom operativnog zahvata su rizici anestezije, infekcije, krvarenja i otekline. Rizik se može smanjiti odabirom vještog i iskusnog kirurga te ćete za vrijeme konzultacija dobiti  upute kojih se u postoperativnom razdoblju trebate pridržavati.

Više o načinu plaćanja i cijeni zahvata na stranici Poliklinike Zgrebec ili na konzultacijama s liječnikom.