Uklanjanje madeža i ostalih kožnih promjena

Tamne pigmentne promjene na koži sve više privlače pažnju ljudi. Popularno ime za te promjene su madeži. Smeđa boja madeža potječe od melanina, pigmenta kojeg stvaraju stanice u koži. Madeži mogu biti različitih oblika i jačine pigmenta. Najviše se javljaju u mlađoj životnoj dobi, a izlaganjem ultraljubičastom zračenju dobivaju na dimenziji i sve su tamniji. Liječenje ovisi o njihovim karakteristikama. Neki se uklanjaju iz estetskih razloga, osobito ako su na licu, dok drugi predstavljaju takvu skupinu tumora kod kojih je potrebno kirurško odstranjenje. Većina madeža su dobroćudne naravi, no svakako ih treba pregledavati, osobito ako mijenjaju veličinu, boju, ako su nepravilnih rubova, krvare, svrbe. Ovakvoj grupi madeža potrebno je kirurško odstranjenje te je često u ovakvim slučajevima suradnja s dermatologom od presudnog značenja. Također u našoj Poliklinici  možete ukloniti  fibrome, aterome, lipome i ostale promjene na koži.

Tijek zahvata

Metode kojima se uklanjaju tvorbe na koži u našoj Poliklinici su kirurška metoda i metoda radiofrekvencijom.

 1. Metoda radiofrekvencijom
  • uklanja se samo promjena na koži, i to nakon lokalne anestezije koja se ubrizgava ispod same izrasline
  • nakon tretmana na mjestu izrasline nastaje rana koja ne krvari, djeluje kao opeklina te se ubrzo formira u krastu
  • krasta za 6 do 9 dana otpada te se zamjenjuje novim slojem kože
 2. Kirurška metoda
  • zahvat se također izvodi u lokalnoj anesteziji
  • tvorba se izrezuje što znači da se uklanja površinski dio i onaj dio koji se nalazi ispod kože
  • napravi se hemostaza te se rana zatvara šivanjem kože

U obje metode se izrasline koje odstranjujemo mogu poslati na PHD (patohistološku) analizu kojom se utvrđuje je li promjena benigna (dobročudna).

Kada se radi o izraslinama na koži lica, posebnu pažnju treba obratiti na ožiljak, da nakon odstranjenja bude čim manje vidljiv. Različiti dijelovi lica podliježu različitim pravilima kirurških zahvata te je važno da to obavlja stručna i kvalificirana osoba.

Oporavak

U tijeku postoperativnog tretmana vrši se previjanje operativnog mjesta. Konci se vade nakon 7-10 dana ovisno o lokaciji madeža. Par mjeseci nakon operativnog zahvata ne smije se izlagati suncu. 

Više o načinu plaćanja i cijeni zahvata na stranici Poliklinike Zgrebec ili na konzultacijama s liječnikom.