Liposukcija

Ukoliko ne možete riješiti nakupine masnog tkiva s dijetom ili tjelovježbom, liposukcija je najbolje rješenje za vas. Liposukcija nije lijek za pretilost, nego metoda kirurškog oblikovanja tijela, a rezultat je promjena konture tijela. 

Opis zahvata

Dijelovi tijela na kojima se najčešće radi liposukcija su abdomen, bokovi, nadlaktice, bedra, potkoljenice i stražnjica. To je jedan od najpopularnijih kirurških zahvata koji uklanja nakupinu masnog tkiva i ublažava celulit te su efekti odmah vidljivi. Liposukcijom odstranjujemo suvišne masne naslage u potkožnom sloju na način da se kanilama različitog promjera usisava prekomjerna masnoća. Ukoliko nadalje održavate svoju težinu i redovito vježbate, ne morate se brinuti da će doći do ponovnog taloženja masnog tkiva.

Priprema

Konzultacije su izuzetno važne kako bi liječnik i pacijent shvatili mogućnosti i očekivanja kod takve vrste operacije.  Kao i za svaki veći operativni zahvat, mjesec dana prije potreban je prestanak pušenja. Dva tjedna prije operativnog zahvata ne smiju se konzumirati lijekovi na bazi acetilsalicilne kiseline. Dan prije operativnog zahvata treba koristiti tekući medicinski sapun, ne smije se konzumirati hrana i tekućina na usta 8h prije operativnog zahvata. Prije operativnog zahvata dobiva se antikoagulantna terapija, što će biti objašnjeno na konzultaciji.

Tijek zahvata

Operativni zahvat se izvodi u općoj anesteziji. Na početku operativnog zahvata napravit ćemo rez kako bi se stavila kanila kroz koju se odstranjuje suvišno masno tkivo. Veličina reza ovisi o promjeru kanile, a iznosi svega nekoliko milimetara.

Oporavak

Nakon operativnog zahvata ostajete u sobi za oporavak uz stalni medicinski nadzor, a čim se vaše stanje stabilizira, odlazite kući. Postoperativni oporavak je relativno brz, međutim, ožiljak i oteklina mogu biti prisutni 6 mjeseci do godinu dana. Po potrebi ćete dobiti analgetike kako bi se smanjio osjećaj boli i pritisak koji se javlja prvih par dana nakon operacije. Trebat ćete nositi kompresivnu odjeću (steznik) kako bi zadržali i postigli željeni oblik tijela. Sam oporavak traje 10 dana, a većim fizičkim aktivnostima moći ćete se vratiti nakon 6-8 tjedana.

Moguće komplikacije su s vrlo niskim postotkom, ali kao i svaki drugi zahvat liposukcija je povezana s određenim rizicima koji se mogu smanjiti odabirom vještog i iskusnog kirurga. Za vrijeme konzultacija dobit ćete upute kojih se u postoperativnom razdoblju trebate pridržavati da bi izbjegli moguće komplikacije.

Više o načinu plaćanja i cijeni zahvata na stranici Poliklinike Zgrebec ili na konzultacijama s liječnikom.