Abdominoplastika

Abdominoplastika je operativni zahvat koji rješava problem izrazitog viška kože i masnog tkiva u području trbuha. Tretira se jako opuštena koža i mišići na trbuhu, uglavnom poslije velikog povećanja tjelesne težine ili velikog gubitka iste. Cilj operativnog zahvata je uklanjanje viška kože i masnog tkiva na trbuhu sa ili bez premještanja pupka.

Opis zahvata

Prije ovakvog operativnog zahvata potrebna je dobra procjena hoće li odstranjenje kože i masnog tkiva biti dovoljni ili je potrebna rekonstrukcija cijelog trbušnog zida.

Priprema

Kao i za svaki veći operativni zahvat mjesec dana prije potreban je prestanak pušenja. Dva tjedna prije operativnog zahvata ne smiju se konzumirati lijekovi na bazi acetilsalicilne kiseline. Dan prije operativnog zahvata treba koristiti tekući medicinski sapun, ne smije se konzumirati hrana i tekućina na usta 8h prije operativnog zahvata. Prije operativnog zahvata dobiva se antikoagulantna terapija, što će biti objašnjeno na konzultaciji.

Tijek zahvata

Operativni zahvat se izvodi u općoj anesteziji i traje 3-4h. Rez se plasira u suprapubičnu brazdu tako da je što manje vidljiv, a u slučaju premještanja pupka  rez će biti i oko pupka. Često se ova kirurška metoda kombinira s hidroliposukcijom.

Oporavak

Nakon buđenja, pacijentica ostaje dan do dva u sobi za oporavak uz stalni medicinski nadzor. Drenovi se vade od drugog do četvrtog dana te ako je to moguće pacijent bi trebao čim prije stati na noge i početi s kretanjem kako bismo potaknuli cirkulaciju i spriječili stvaranje ugruška krvi u nogama. Po potrebi dobiva analgetike kako bi se smanjio osjećaj boli i pritisak koji se javlja prvih par dana nakon operacije.  Nakon vađenja šavova trebao bi se koristiti abdominalni steznik koji se nosi 3-5 tjedana. Fizičku aktivnost treba izbjegavati od 1-2 mj. U prvih 2-3 tjedana preporučuje se spavanje na leđima s jastukom ispod koljena kako bi se rasteretila šavna linija.

Moguće komplikacije operativnog zahvata su  krvarenje, infekcije, rizici anestezije. Za vrijeme konzultacija dobit ćete  upute kojih se u postoperativnom razdoblju trebate pridržavati.

Više o načinu plaćanja i cijeni zahvata na stranici Poliklinike Zgrebec ili na konzultacijama s liječnikom.