Ginekomastija

Smanjenje muških grudi odnosno ginekomastija je povećanje žljezdanih kanalića, vezivnog i masnog tkiva muške dojke do kojeg najčešće dolazi u pubertetu i adolescenciji, no javlja se i u starijoj  životnoj dobi. Ne može se spriječiti, ali se može korigirati korektivnim zahvatima kao što je smanjenje grudi kod muškaraca, mastektomija ili liposukcija.

Priprema

Na konzultacijama se određuje kojom metodom ćemo postići najbolji rezultat te je vrlo važno kod dijagnosticiranja ginekomastije da pregled napravi i specijalist endokrinolog kako bi se izbjegli neki drugi ozbiljniji uzroci bujanja tkiva grudi. Kao i za svaki veći operativni zahvat, mjesec dana prije potreban je prestanak pušenja. Dva tjedna prije operativnog zahvata ne smiju se konzumirati lijekovi na bazi acetilsalicilne kiseline. Dan prije operativnog zahvata treba se koristiti tekući medicinski sapun, ne smije se konzumirati hrana i tekućina na usta 8h prije operativnog zahvata. Prije operativnog zahvata dobiva se antikoagulantna terapija, što će biti objašnjeno na konzultaciji.

Tijek zahvata

Operativni zahvat se izvodi u općoj anesteziji i traje 2-4h, a može se izvesti i u lokalnoj anesteziji, ovisi o slučaju. Kirurškim zahvatom se odstranjuje višak žljezdanog tkiva, a rez se radi na periferiji areole.

Oporavak

Nakon buđenja, pacijent ostaje preko noći u sobi za oporavak uz stalni medicinski nadzor. U slučaju da pacijent ima drenove, isti se najčešće vade u roku od 24-48h. Po potrebi dobiva analgetike kako bi se smanjio osjećaj boli i pritisak koji se javlja prvih par dana nakon operacije. Treći postoperativni dan pacijent se može brinuti  sam o sebi, nakon 10 dana vraća se uobičajenim aktivnostima, a većim fizičkim aktivnostima se može vratiti za 6 do 8 tjedana.

Moguće komplikacije tijekom operativnog zahvata su rizici anestezije, infekcije, krvarenja i otekline. Rizik se može smanjiti odabirom vještog i iskusnog kirurga te ćete za vrijeme konzultacija dobiti upute kojih se u postoperativnom razdoblju trebate pridržavati.

Više o načinu plaćanja i cijeni zahvata na stranici Poliklinike Zgrebec ili na konzultacijama s liječnikom.