Povećanje dojke – augmentacijska mamoplastika

Jedna je od najčešćih operacija u plastičnoj kirurgiji. U povijesti te operacije bilo je različitih operativnih pristupa koji su morali zadovoljiti estetsko viđenje kao i medicinska pravila te operacije. Usporedo su se razvijale i silikonske proteze (mogućnost punjenja i s masnim tkivom) koje su sve podatnije za oblikovanje, a materijalom sve kvalitetnije. Konzultacije u Poliklinici riješit će sve dileme oko oblikovanja vaših grudi.

Opis zahvata

Kirurškim putem se povećava volumen i odabire oblik koji odgovara konturama tijela. To se postiže implantatima koji su različitih veličina i oblika. Najvažniji je odabir veličine implantata koji mora zadovoljiti kirurška pravila, ali i želju pacijentice. U poliklinici se koriste najkvalitetniji implantati koji postoje na tržištu. Oblik implantata može biti anatomski (suza) ili okrugli, a tekstura (površina) glatka ili mikroteksturirana.

U Poliklinici radimo i rekonstrukcije dojke nakon preventivnog odstranjenja koje se rade zbog pojave karcinoma.

Razlozi za operativni zahvat povećanje grudi:

  • nedovoljni razvoj nakon puberteta
  • tubularne dojke
  • smanjenje dojke nakon dojenja ili gubitka težine
  • asimetrične dojke u pogledu veličine ili oblika
  •  rekonstrukcija dojke nakon preventivnog odstranjenja koje se rade zbog pojave karcinoma

Priprema

Konzultacije su izuzetno važne kako bi liječnik i pacijent shvatili mogućnosti i očekivanja kod takve vrste operacije. Prije takve vrste operativnog zahvata potrebno je kao i kod bilo kojeg estetskog zahvata na dojci napraviti UZ dojke i mamografiju ili jednu od tih metoda. Kao i za svaki veći operativni zahvat mjesec dana prije potreban je prestanak pušenja. Dva tjedna prije operativnog zahvata ne smiju se konzumirati lijekovi na bazi acetilsalicilne kiseline. Dan prije operativnog zahvata treba koristiti tekući medicinski sapun, ne smiju se konzumirati hrana i tekućina na usta 8h prije operativnog zahvata. Prije operativnog zahvata dobiva se antikoagulantna terapija, što će biti objašnjeno na konzultaciji.

Tijek zahvata

Operativni zahvat se izvršava u općoj anesteziji, rezom koji je najčešće smješten u prirodnoj brazdi ispod dojke (inframamarna brazda). Rez uz pigmentirani sloj oko bradavice (rub areole) te pazušni rez, koriste se rjeđe. Sama proteza se može postaviti iznad ili ispod prsnog mišića. Trajanje operativnog zahvata je 3-4 h.

Oporavak

Kako je pacijentica bila u općoj anesteziji, nakon operativnog zahvata, preko noći boravi u sobi za oporavak uz stalni medicinski nadzor. Po potrebi dobiva analgetike kako bi se smanjio osjećaj boli i pritisak koji se javlja prvih par dana nakon operacije. Treći postoperativni dan pacijentica se može brinuti sama o sebi, nakon 10 dana vraća se uobičajenim aktivnostima, a većim fizičkim aktivnostima se može vratiti za 6 do 8 tjedana. Tjedan dana nakon zahvata preporučuje se nošenje blagog kompresivnog grudnjaka kroz 1-2 mj koji pomaže u sprječavanju otekline i prilagodbi proteze tijelu.

Kao i svaki kirurški zahvat moramo biti svjesni mogućih komplikacija kao što su krvarenje, infekcije, rizici anestezije, mogućnost stvaranja ožiljkastog tkiva odnosno mogućnost odgovora tijela na strani materijal. Za vrijeme konzultacija dobit ćete upute kojih se u postoperativnom razdoblju trebate pridržavati.