Smanjenje dojke ili redukcijska mamoplastika

Redukcijska mamoplastika je operativni zahvat kojim se smanjuje količina tkiva dojke. Ovaj operativni zahvat se izvodi iz estetskih i funkcionalnih razloga.

Opis zahvata

Nakon konzultacije s liječnikom odabire se operativni zahvat koji je najbolji za tu veličinu dojke i naravno, za želju pacijentice, odnosno u kojem će se opsegu smanjiti dojka. Najčešće koristimo vertikalnu redukciju, ovu tehniku koristimo zbog najmanjeg ožiljka, a operativni zahvat se može izvršiti u dovoljnom obimu.

Razlozi za operativni zahvat smanjenje dojke su izrazito velike dojke koje mogu prouzrokovati:

  • bol u vratu, leđima i ramenom obruču
  • otežano kretanje
  • nemogućnost bavljenja sportom
  • upalu kože ispod dojke

Priprema

Prije takve vrste operativnog zahvata potrebno je kao i kod bilo kojeg estetskog zahvata na dojci napraviti UZ dojke i mamografiju ili jednu od tih metoda. Kao i za svaki veći operativni zahvat mjesec dana prije potreban je prestanak pušenja. Dva tjedna prije operativnog zahvata, ne smiju se konzumirati lijekovi na bazi acetilsalicilne kiseline. Dan prije operativnog zahvata treba koristiti tekući medicinski sapun, ne smije se konzumirati hrana i tekućina na usta 8h prije operativnog zahvata.  Prije operativnog zahvata dobiva se antikoagulantna terapija, što će biti objašnjeno na konzultaciji.

Tijek zahvata

Operativni zahvat se izvodi u općoj anesteziji i traje 3-4h. Koristimo se tehnikom vertikalne redukcije dojke koja se koristi zbog najmanjeg ožiljka, a operativni zahvat se može izvršiti u dovoljnom obimu.

Oporavak

Nakon buđenja, pacijentica ostaje dan do dva u sobi za oporavak uz stalni medicinski nadzor. U slučaju da pacijentica ima drenove, isti se najčešće vade u roku od 24-48h. Po potrebi dobiva analgetike kako bi se smanjio osjećaj boli i pritisak koji se javlja prvih par dana nakon operacije. Treći postoperativni dan pacijentica se može brinuti sama o sebi, nakon 10 dana vraća se uobičajenim aktivnostima, a većim fizičkim aktivnostima se može vratiti za 6 do 8 tjedana. Tjedan dana nakon zahvata preporučuje se nošenje blago kompresivnog grudnjaka kroz 1-2 mj koji pomaže u sprječavanju otekline i prilagodbi proteze tijelu.

Moguće komplikacije operativnog zahvata su  krvarenje, infekcije, rizici anestezije, mogućnost stvaranja ožiljkastog tkiva, odnosno mogućnost odgovora tijela na strani materijal. Rizik se može smanjiti odabirom vještog i iskusnog kirurga te ćete za vrijeme konzultacija dobiti  upute kojih se u postoperativnom razdoblju trebate pridržavati.

Više o načinu plaćanja i cijeni zahvata na stranici Poliklinike Zgrebec ili na konzultacijama s liječnikom.